Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń po bawarsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa ze skórą 1 i 1/2 kg
marchewki 4 sztuki
pietruszka 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
płynny miód 3 łyżki
Goździki całe Prymat 1 łyżka
marynata
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
piwo jasne 330 ml
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
cebula czerwona 1 sztuka
Kminek mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń po bawarsku

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Musztardę mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy mięso. Szynkę zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Krok 1 - Pieczeń po bawarsku foto
2
W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek zostawiamy w łupince.
Krok 2 - Pieczeń po bawarsku foto
3
Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do naczynia, obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku.
Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę.
Krok 3 - Pieczeń po bawarsku foto
4
Mięso podajemy z sosem i upieczonymi warzywami. Idealnym dodatkiem są drożdżowe bułeczki ugotowane na parze.
Krok 4 - Pieczeń po bawarsku foto
5
Pieczeń po bawarsku
Krok 5 - Pieczeń po bawarsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 03.11.2012 16:18
Pyszności :)
wedith1 16.08.2012 21:04
świetna marynata!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak