Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt jasny do tortów

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka pszenna 75 gram
mąka ziemniaczana 75 gram
cukier 100 gram
cukier waniliowy 1 łyzeczka
sok z cytryny 2 łyzki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jasny do tortów

-Żółtka oddzielić od białek, zalać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli i wymieszać.
-Białka ubić na sztywno/ przy pomocy miksera/. Pod koniec dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy.
-Zmniejszyć obroty do minimum i wciąż ubijając dodawać powoli wymieszane żółtka.
-Do ubitej masy jajecznej dodać zmieszane ze sobą mąki i delikatnie wymieszać /tutaj używam drewnianej łyżki/ .
-Masę przelać do tortownicy/śr.22cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.35-40 min. w temp. ok.170 st. C.
-Upieczony biszkopt przestudzić , wyjąć z foremki i przekroić w poziomie na dwie części.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak