Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada makowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 2 szt
żółtko jajek 4 szt
mąka 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mak 20 dag
rodzynki 1 łyżki
cukier 1/2 szkl
orzechy 2 łyżki
miód 2 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
masło 1 łyżki
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: rolada makowa

Białka ubić na sztywną pianę .
Dodawać stopniowo żółtka,cukier, cukier waniliowy ,ciągle ubijając.
Potem mieszając dodać mąki. Piec w piekarniku temp 180*c ok 10 minut.
Do maku wlać ok 150ml wody i odstawić aby mak wchłoną wodę.
Mielimy mak 3 krotnie.
Dodajemy do maku rodzynki,cukier ,orzechy,miód ,powidła,śmietanę.
Masło podgrzewamy i wkładamy d niego masę makową ciągle mieszając na malutkim ogniu.
Gdy biszkopt będzie gotowy zwijamy go w ściereczkę i odkładamy by ostygł.
Rozwijamy póżniej biszkopt i nakładamy na niego masę makową i zwijamy w rulonik.
Makowiec polewamy lukrem i wkładamy do lodówki.I dekorujemy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 03.08.2012 08:34
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak