Przepis i sposób przygotowania na: Owoce zalewane ciastem biszkoptowym
Formę (okrągłą) do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (sam spód), smarujemy masłem i posypujemy mąką. Układamy umyte i osuszone jeżyny i pokrojonego banana.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka wlewamy do miski, wsypujemy ciut soli i ubijamy (można to zrobić mikserem). Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując, a następnie żółtka. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy ze sobą.
Ciasto delikatnie wylewamy na owoce i równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy do "suchego patyczka". Ja piekłam je ciut dłużej niż standardowy biszkopt.
Chwilkę ostudzić, a następnie przekręcić do góry nogami i delikatnie zdjąć papier ze spodu. Można posypać pudrem :)
Smacznego :-)