Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa botwinkowa z jajkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

peczek botwinki 1 szt
marchewka 2 szt
jajko 3 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 3 szt
śmietana 100 ml
mąka 1 łyżka
sok z połowy cytryny
pieprz
cukier 1 łyżeczka
sól
koperek
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa botwinkowa z jajkiem

Kroki postępowania

1
Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Obieramy buraczki z botwinki i kroimy w kosteczkę, a liście i łodygi po umyciu kroimy na drobne kawałki.
Krok 1 - Zupa botwinkowa z jajkiem foto
2
Botwinkę dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy trochę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do garnka.
Krok 2 - Zupa botwinkowa z jajkiem foto
3
Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i nakładamy na talerze. Dodajemy pokrojone, ugotowane jajko i posypujemy koperkiem.
Krok 3 - Zupa botwinkowa z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 16.12.2013 08:03
AlexM my tez bardzo lubimy
Alex_M 15.12.2013 17:19
lubię taką zupkę :)
Magula 21.10.2012 12:17
rjustysia ja mam tak samo, kiedyś też jej nie lubiałam a teraz się nią zajadam
rjustysia 21.10.2012 12:13
Uwielbiam taka zupkę :) i pomyśleć, że w dzieciństwie nie mogłam jej nawet przełknąć ;)
Juleczka20 29.08.2012 10:22
pyszna zupka
ziutula
ziutula 22.07.2012 00:05
ma ładny kolor...
BeataJ 21.07.2012 22:38
Uwielbiam zupę z botwinki...ale z jajkiem jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak