Przepis i sposób przygotowania na: Krokodyl z ciasta drożdżowego
Kroki postępowania
Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulką. Przyprawiamy.
Na osobnej patelni podsmażamy mięsko, doprawiamy do smaku.
Mieszamy razem mięso i pieczarki.
Ciasto wałkujemy na placek w formie prostokąta, wyrównujemy, odcinając brzegi ( nie wyrzucamy ich, przydadzą się do zrobienia oczu i łap). Prostokąt przenosimy na blaszkę do pieczenia ( wcześniej posmarowaną masłem i podsypaną mąką ), na środek wykładamy nadzienie.
Ostrym nożem nacinamy ciasto z obu stron, zostawiając więcej ciasta na głowę i ogon
Krokodyl po złożeniu wygląda mniej więcej tak:
Z pozostałego ciasta robimy oczy ( rolujemy ciasto i zawijamy brzegami do siebie) i łapki.
Krokodyla można podać z ketchupem :)