Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i ziemniakami
Piekarnik nastawić na 180 stopni
Na patelni o grubym dnie rozgrzać masło, dodać posiekany ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulkę, paprykę w proszku, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Dodać umyty, pokrojony na drobne kawałki szpinak, ziemniaki i podgrzewać na małym ogniu, aż szpinak zmięknie posolić, popieprzyć. Odstawić do lekkiego wystygnięcia.
Do miski wybić jajka, dodać śmietankę kremówkę, przyprawy, tarty parmezan, mąkę i wodę i dokładnie wymieszać. Do mieszanki dodać warzywa i wyłożyć wszystko razem na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 15 minut.
Dobrze smakuje z sosem ziołowym, czosnkowym lub ketchapem.