Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Finger food - mini babeczki wytrawne

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na mini babeczki wytrawne w dwóch wariantach, z którymi kruchy spód wypełnisz serową, śródziemnomorską pastą lub farszem z jabłka i selera. Pięknie wyglądają i znakomicie smakują!

Składniki:

Kruche ciasto

mąka 200 gramów
masło 120 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1 szczypta
woda 2 łyżki

Pasta śródziemnomorska

masło 2 łyżki
natka pietruszki do smaku
parmezan starty 1/3 szklanki
orzechy włoskie 6 sztuk
bazylia świeża kilka gałązek
oliwa 2 łyżki

Farsz 2

seler konserwowy 0,5 sztuki
jabłko 0,5 sztuki
orzechy włoskie 5 sztuk
sok z cytryny 1 łyżeczka
majonez 1,5 łyżki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Finger food - mini babeczki wytrawne

Finger food to przekąski, do których nie potrzeba dodatkowych talerzyków. Mini babeczki wytrawne zjadamy bezpośrednio z ręki.

Z tym przepisem przygotujesz kruchy spód oraz dwa rodzaje pysznego nadzienia. Pięknie udekorowane i znakomite w smaku mini babeczki wytrawne pokochają wszyscy goście! 

KRUCHE CIASTO:

Składniki na ciasto posiekać dokładnie nożem, następnie szybko zagnieść, owinąć w folię, wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu wylepić ciastem foremki na mini babeczki, piec w temp 170 stopni ok 12-15 minut - aby były delikatnie rumiane.

PASTA ŚRÓDZIEMNOMORSKA:

Do miseczki wrzucić miękkie masło, starty parmezan, posiekaną drobno bazylię, pietruszkę i orzechy, połączyć składniki. Gotową pastą wypełnić babeczki (najlepiej przez szprycę), udekorować listkami pietruszki i kawałkami orzechów.

FARSZ II:

Seler obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, jabłko pokroić na cienkie, małe słupki, ugotowane jajka posiekać drobno, orzechy również drobno posiekać, połączyć składniki w miseczce, dodać sok z cytryny, majonez, przyprawić solą, pieprzem - wymieszać. Łyżeczką nakładać farsz na babeczki, udekorować plasterkami rzodkiewki.

Smakowały Ci mini babeczki wytrawne? Wypróbuj inne, pyszne przekąski typu finger food!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 16.01.2014 19:03
ŁAdnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak