Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany kurczak curry z raitą i naan
Obranego ogórka ścieramy na dużych oczkach.
Wyciskamy z niego wodę i dodajemy do jogurtu.
Na suchej patelni przez minutę prażymy nasiona kminu po czym wraz z cukrem dodajemy do jogurtu (ja kmin po uprażeniu zmieliłam w moździerzu).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Przygotowujemy marynatę do kurczaka.
Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chilli a następnie pastę curry.
Mieszamy aż się rozpuści i dodajemy wodę i mleczko kokosowe.
Na małym ogniu chwilę gotujemy po czym odstawiamy do przestudzenia.
Kurczaka kroimy w kosteczkę a następnie wkładamy do marynaty.
Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Grillowanie.
Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków aby łatwiej było je przekręcac na grillu.
To samo robimy z pomidorkami oraz pokrojoną papryką.
Mięso i warzywa układamy na tacce do grillowania i kładziemy na rozgrzanym ruszcie.
Grillujemy około 25 minut od czasu do czasu przekręcając.
Gdy mięso i dodatki będą gotowe na ruszcie układamy chlebki naan.
Grillujemy je po ok. pół minuty z każdej strony.
Mięso i warzywa zdejmujemy z patyczków i podajemy z podpieczonymi chlebkami i raitą z ogórka.
Smacznego :)