Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello
Ciasto I:
2,5szkl. Mąki
Kostka margaryny
6 żółtek
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną z nich wyłożyć na blaszkę, piec ok. 10-15 min. Wystudzić
Ciasto II
6 białek
Niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15 dag orzechów(posiekane)
Ubić białka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać i połowę wyłożyć na I podpieczone ciasto. Posypać orzechami i piec na brązowy kolor. Drugi placek upiec tak samo.
Krem
Pół kostki margaryny
Puszka słodkiego skondensowanego mleka
Gotować mleko 2 godziny w garnku z wodą i schłodzić nie otwierając. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo mleko, podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki kakao i wyłożyć na I ciasto. Przykryć drugim i wyłożyć resztę masy. Posypać obficie listkami migdałów, orzechami, wiórkami kokosowymi.