Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowy baranek świąteczny
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia
margaryna i mąka do formy
cukier puder do posypania
2 ziarna ziela angielskiego + szpilki
Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru.
Białka ubijamy na sztywno i dosypujemy resztę cukru.
Ubijamy tak długo aż białka staną się szkliste.
Dolewamy żółtka i delikatnie miksujemy.
Dosypuejemy makę z proszkiem do pieczenia i chwilkę jeszcze delikatnie na najniższych obrotach miksujemy.
Przelewamy do nasmarowanej margaryną i posypanej mąką formy baranka i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika.
Pieczemy około 25-30 minut. Musimy sprawdzać "na oko" czy wierzch jest przyrumieniony.
Jeśli wyciągniemy i okaże się, że jeszcze się nie upiekł zostawiamy na jeszcze chwilkę.
Zależy to od piekarnika ale po 30 minutach na pewno bedzie juz upieczony. Studzimy w formie, a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.