Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem budyniowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szklanka
sól szczypta
masło 0,5 kostki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 4 szt
Krem:
budyń waniliowy 2 op
mleko 800 ml
masło 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem budyniowym

Ciasto: Wodę zagotować w rondelku, dodać masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą. Dodawać do wrzącej wody z masłem, intensywnie mieszajac. Gotować cały czas i mieszać aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek. Gdy masa ostygnie, utrzyj ją z jajkami. Szprycą do ciasta wyciskać koła na pergaminie ułożonym na blasze. Piecz 20−25 minut w temperaturze 225 C.

Krem: Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, stosując trochę mniej mleka. Po ostudzeniu utrzyj z kostką masła.

Ptysie przekrój na pół, nadziej kremem. Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 07.08.2012 09:26
fajny deserek
reniatka 08.06.2012 10:20
świetne uwielbiam
olkaaa 03.04.2012 08:02
rewelacja
kate.500 21.03.2012 07:46
pysznie wygladaja
Ewelina38 18.02.2012 18:15
pyszne ptyśki, uwielbiam je
jeta72 18.02.2012 17:57
pychotka!!!
Kas2 16.01.2012 08:12
ale zgrabne Ci wysżły!
wiola28a 11.01.2012 15:44
uwielbiam
cooleczka 08.01.2012 20:33
moja mama takie robiła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak