Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka w słoikach na zimę

4.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli macie domowy ogródek i nadmiar marchewki, to nie martwcie się. Możecie ją wykorzystać do przetworów. Marchewka pasteryzowana w słoiku sprawdzi się zimą do obiadu czy przygotowywanych sałatek. To od Was zależy w jakiej formie ją zamarynujecie. Możecie w całości, słupkach, czy kostce. Polecam.

Składniki:

marchew 2 kilogramy
woda 2 litry
Sól ziołowa jodowana Prymat 2 łyżki
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka w słoikach na zimę

Marchewkę myjemy i obieramy.

Przygotowujemy zalewę: na 2 l wody dajemy 2 łyżki soli, szczyptę kwasku cytrynowego.

W czystych słoikach układamy marchewki ciasno (mogą być pokrojone w słupki, w całości lub w kostkę). 

Gdy zalewa zagotuje się, zalewamy nią marchewkę.

Całość pasteryzujemy około 25 minut. Szczegóły na temat pasteryzacji przetworów znajdziecie w artykule: Jak pasteryzować przetwory. 3 sposoby. 

 

 

Inne polecane przepisy na przetwory:

- Kiszona kapusta

- Ogórki konserwowe pasteryzowana na drugi dzień

- Rzodkiewki marynowane 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak