Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowany kalafior

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt
ocet winny 1 szklanka
czosnek kilka ząbków
cebula 1 szt
cukier 4 łyżki
sól 2 łyżki
Goździki całe Prymat kilka
kolendra szczypta
płatki migdałowe 10 dkg
kurkuma 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: marynowany kalafior

Kalafior myjemy i zalewamy w szklanym naczyniu lekko zakwaszoną wodą i odstawiamy na kilka minut.Gotujemy litr wody z dwiema łyżkami soli i kurkumą,wkładamy podzielonego na różyczki kalafiora i gotujemy 5 min.Wyjmujemy a z wywaru przygotowujmy zalewę,dodając szklankę octu winnego,cukier,pokrojoną w piórka cebulę,pokrojonego w plasterki ząbki czosnku,pieprz,ziele angielskie gozdziki i gotujemy 3 min,następnie przecedzamy i układamy równomiernie warstwami w słoikach,różyczki kalafiora,cebulę migdały i pozostałe po przecedzeniu składniki zalewy.Zalewamy gorącą zalewą zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia lub pasteryzujemy 10 min.Orzezwiający na letnie upały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 23.05.2012 10:22
fajny przepis
agnieszka214 12.12.2011 14:26
dodałam jeszcze marchewki rewelacja
Ewelina38 15.10.2011 19:43
nie jadłam ale słyszałam że świetnie smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak