Przepis i sposób przygotowania na: Piłkarski gulasz
na gulasz:
1kg mięsa na gulasz
8 pieczarek
2 cebule
2 bulionerki wieprzowe
listek laurowy
2 marchewki
kilka ziarenek pieprzu
sól i pieprz
przyprawa do gulaszu Prymat
na piłeczki:
6 ugotowanych ziemniaków,
2 łyż. koperek,
do smaku sól, pieprz,
około 1 szkl. mąka ziemniaczana,
2 łyż. olej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso na gulasz jeśli jest taka potrzeba kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Dość mocno podsmażamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy aż będzie miękka. Przełożyć wszystko do garnka. Pieczarki obrać i pokroić na kawałki, po czym usmażyć i wrzucić do mięsa z cebulą. Marchewkę obrać i pokroić w kawałeczki, wrzucić do garnka. Wszystko zalać bulionem przygotowanym z rozpuszczonych bulionerek. Dodać pieprz i doprawić do smaku. Wszystko gotować aż będzie miękkie. Piłeczki: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy przyprawy i mąkę. Ugniatamy dość zwarte ciasto. Formujemy z niego małe kuleczki. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Na talerze układamy po kilka piłeczek i zalewamy je gotowym gulaszem.