Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki zapiekane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 8 szt
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
czekolada utarta 2 łyżki
skórka pomarańczowa otarta 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
Goździki całe Prymat 3 szt
laska cynamonu 0,5 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 3 łyżki
orzechy 2 rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki zapiekane

Gruszki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami, cynamonem i skórka pomarańczową. Włożyć gruszki i ugotować. Gdy będą miękkie wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wywar z gruszek odcedzić. Żóltka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. 150ml wywaru z gruszek zagotować, po czym stopniowo stale mieszając wlewać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, zagotować. Następnie odstawić z ognia i wymieszać z żółtkami. Sosem zalać gruszki i zapiec w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać tartą czekoladą i posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 25.05.2011 19:04
mniam
Monika193
Monika193 17.01.2011 11:51
ciekawe
Iwona51
Iwona51 09.01.2011 00:38
smaczne
Katarzyna158 09.01.2011 00:30
aż chce się jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak