Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z marmoladą i orzechami w białej polewie.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i po
jednym żółtku, cały czas ubijając.
Mąkę przesiać razem z sodą i przyprawą do piernika, dodać do ciasta.
Cały czas miksując. Dodać miód i letni napar z herbaty.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok
45 min. w temp. 180\'C.
Zimnego piernika przekroić wzdłuż.
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia.
Cukier puder, mleko oraz posiekane drobno orzechy zagotować na małym
ogniu, cały czas mieszając.
Dodać margarynę, żółtko i wódkę - ściągnąć z ognia i delikatnie
wymieszać. Pozostawić do przestygnięcia.
Marmoladę rozpuścić z czekoladą na małym ogniu i ciepłą posmarować
dwie części piernika.
Na spodnią część piernika wysmarowaną marmoladą nałożyć masę orzechową
i złączyć z górną częścią piernika.
Gotowy piernik polać białą czekoladą.
Smacznego !!