Przepis i sposób przygotowania na: Lekko puszysty tort orzechowy ze śmietaną i likierem
Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Dodawać po 1 żółtka.
Bułkę tartą zmieszać z mielonymi orzechami i dodać do piany.
Wlać rum.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciastem napełnić natłuszczoną tortownicę i piec w uprzednio nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 30 minut.
Ostudzić na specjalnej kratce lub ściereczce.
Krem:
- ubić śmietanę na sztywno. podczas ubijania stopniowo dodawać oba cukry i usztywniacz.
Tort posmarować śmietaną, formując nierówności przypominające fale.
Skropić likierem jajecznym.
Czekoladę utrzeć na grubych oczkach tarki. Posypać nią boki ciasta.
Po wierzchu- zamiast czekoladą - możemy oprószyć ciasto - delikatnie - kawą