Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK CHAŁWOWY
30dkg chałwy waniliowej
35dkg masła
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru- pudru
4 żółtka
1szkl. mleka
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać żółtka z mąką ziemniaczaną. Zagotować i wystudzić. Utrzeć masło, dodać chałwę, zimny budyń- połączyć
MASA 2
3 jaja
1szkl. cukru
1 łyżka kakao
1 czekolada
1 masło
Jaja ubić na parze, dodać przesiane kakao, rozkruszoną czekoladę. Utrzeć masło i dodać zimne ubita jajka.
Upiec biszkopt z 5 jaj.
Ubić 5 białek na sztywno, dodać 1 szkl. cukru , po jednym żółtku i na koniec 6 płaskich łyżek mąki pszennej , 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać na koniec dać łyżkę octu.
Upiec placek orzechowy z 4 jaj.
4 jaja; 4 łyżki cukru; 2 łyżka mąki; 10 dkg orzechów włoskich ( mielonych ).
Proszek do pieczenia na czubku noża.
Upiec placek kokosowy z 4 jaj.
4 białka; 12 dkg cukru-pudru; 10 dkg kokosu; 4 pokruszone biszkopty; sok z ½ cytryny.
Spód bezowy lub małe bezy.
Polewa
------------placek kokosowy
masa czekoladowa
------------placek orzechowy
masa chałwowa
bezy,bezy,bezy
masa chałwowa
------------biszkopt