Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy makowiec
Mak opłukać, zagotować, zemleć 2 razy. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zmielony mak i dokładnie opłukane i osączone bakalie. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
N dużej prostokątnej blaszce ścisło wyłożyć biszkopty, rozłożyć na nich przygotowaną masę makową, dużą łyżką wyrównać powierzchnię masy.
Masa kokosowa:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na masę makową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piec około 1 godziny. Smacznego:)