Plastry schabu rozbić tłuczkiem zabezpieczając mięso folią spożywczą aby się nie porozrywało. Każdy płat oprószyć z jednej strony lekko solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, opłukać i osączyć. Drobno posiekać. Warzywa obrać, cebule pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić połowę cebuli, dodać pieczarki i smażyć całość na dużym ogniu mieszając aż odparuje cała woda z grzybów. Na koniec doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, przestudzić. Na każdym płacie ciasta (na tej przyprawionej stronie) kłaść po dużej łyżce farszu i zwijać rolady zaginając boczne brzegi do środka, spiąć wykałaczkami albo związać nitką. Do mąki dodać trochę soli i łyżeczkę papryki, obtoczyć w mieszance rolady, otrzepać nadmiar. Rolady obsmażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia ze wszystkich stron, przełożyć na talerz. Na patelnię po smażeniu wsypać resztę cebuli i startą marchew, zrumienić lekko. Do podsmażonych warzyw dodać z powrotem rolady, całość podlać ok. 1,5 szkl. wody i dusić na małym ogniu ok. 30-45 min.. Jeśli sos jest gęsty można dolać nieco wody. Sos doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą.