Wpadła gruszka do fartuszka Łukasza Jańca (Warszawa)

Wpadła gruszka do fartuszka
Wpadła gruszka do fartuszka

Sposób przygotowania:

  • Gruszki dokładnie myjemy i obieramy.
    • Za pomocą przyrządu do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.
      • Do garnka wlewamy wodę, wino i wsypujemy przyprawy.
        • Zagotowujemy pod przykryciem.
          • Do gotującego się płynu wkładamy wydrążone gruszki i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
            • Wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.

              Nadzienie śliwkowe

              • Śliwki kroimy w kostkę.
                • Pokrojone śliwki gotujemy w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek.
                  • Orzechy prażymy w piekarniku i kroimy w kostkę
                    • Prażone orzechy dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.

                      Sos czekoladowy

                      • Czekoladę umieszczamy w naczyniu i rozpuszczamy w mikrofalówce.
                        • Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 90 mililitrów wywaru winnego oraz masło.
                          • Dokładnie mieszamy.

                            Ciasto francuskie

                            • Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów.
                              • Rozwałkowane ciasto tniemy na paski o szerokości 1 centymetra.
                                • Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru i osuszamy.
                                  • Wydrążone gruszki nadziewamy nadzieniem śliwkowym.
                                    • Gruszki owijamy paskami ciasta francuskiego i smarujemy rozmieszanym jakim.
                                      • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 210°C przez 12 minut.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości