Róża na krysztale Jarka Kowalczyka (Poznań)

Róża na krysztale
Róża na krysztale

Sposób przygotowania:

Róża

  • Z ciasta francuskiego wycinamy około 4-centymetrowe paski.
    • Każdy pasek smarujemy pomarańczową marmoladą i posypujemy delikatnie cukrem.
      • Jabłka przekrawamy na pół i tniemy w cienkie plastry.
        • Plastry jabłek wrzucamy do rondla.
          • Dodajemy sok z połowy cytryny.
            • Gdy jabłka zrobią się sprężyste, wyjmujemy z rondla i osuszamy na papierowych ręcznikach.
              • Przygotowane plastry jabłek układamy na pskach ciasta fransuckiego tak, aby lekko wystawały.
                • Zostawiamy 2-centymetrowy zapas ciasta francuskiego.
                  • Ciasto zawijamy na kształt róży.
                    • Powstałe róże wkładamy do foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
                      • Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

                        Beza włoska:

                        • Białka jajek ubijamy.
                          • Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i dodajemy wodę.
                            • Powstały żel dodajemy do ubitych białek i mieszamy.
                              • Z gotowej masy formujemy "łezki".
                                • Powstałe formy opalamy palnikiem gastronomicznym, aż uzyskają rumianą powłokę.

                                  Sos z białej czekolady

                                  • Do rondla wlewamy mleka.
                                    • Do mleka dodajemy kawałki czekolady i śmietanę.
                                      • Dokładnie mieszamy.
                                        • Gdy mleko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.
                                          • Pozostawiamy do czasu, aż czekolada się rozpuści.
                                            • Powstały sos wkładamy do lodówki na około 30 minut.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości