Przepisy Pawła Twardzika, sezon 5, Cieszyn

Smażony ser
Smażony ser

PRZYSTAWKA:

Smažák s topinkou

Smażony ser

Składniki:

  • 1/2 kg żółtego ostrego sera
    • szklana mleka
      • szklanka mąki
        • 2 jajka
          • 4 pieczywa tostowego

            Sposób przygotowania:

            Żółty ser kroimy na centymetrowe plastry. Następnie każdy plaster panierujemy kolejno w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Aby podczas smażenia ser się nie roztapiał, ponownie powtarzamy panierowanie, zachowując taką samą kolejność. Ser smażymy na patelni po trzy minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z tostami, udekorowany liściem sałaty i z sosem majonezowo- ketchupowym.

            DANIE GŁÓWNE:

            Hovězí svíčková s knedlikem

            Polędwica wołowa z knedlikiem

            Polędwica wołowa z knedlikiem
            Polędwica wołowa z knedlikiem

            Składniki:

            • 900 g polędwicy wołowej
              • 50 g słoniny
                • 3 łyżki oleju
                  • kilka ziaren ziela angielskiego
                    • liść laurowy
                      • 1 cebula
                        • 2 marchewki
                          • 2 korzenie pietruszki
                            • 1 l bulionu
                              • 2 łyżki mąki
                                • 1 łyżka cukru
                                  • 1 cytryna
                                    • kilka ziarenek pieprzu
                                      • małe opakowanie śmietany 22%
                                        • 1/2 masła
                                          • żurawina
                                            • kilka łyżek musztardy
                                              • sól, pieprz
                                                • mleko

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Umyte mięso szpikujemy słoniną, następnie solimy, pieprzymy i posypujemy posiekaną cebulą. Dodatkowo skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy roztopionym masłem. Tak przyprawione mięso przekładamy do garnka z obranymi wcześniej warzywami, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziarenka pieprzu. Pieczemy w temperaturze 250°C przez dwie godziny. Następnie dodajemy musztardę, mąkę i krótko dusimy. Dodajemy ubitą wcześniej śmietanę. Całość dalej dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić odrobiną mleka. Dodajemy do smaku sól, cytrynę i cukier. Jeżeli sos jest za kwaśny, możemy dodać odrobinę karmelizowanego cukru. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry i dodajemy do sosu. Całość podgrzewamy. Podajemy z plastrem cytryny, żurawiną i knedlami.

                                                  Knedlik

                                                  Składniki:

                                                  • 2 jajka
                                                    • pieprz, sól
                                                      • 0,7 l mleka
                                                        • bochenek białego, czerstwego chleba
                                                          • pęczek natki pietruszki
                                                            • masło
                                                              • bułka tarta

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Oddzielamy żółta od białek. Do żółtek dodajemy pieprz i sól, 20 ml mleka oraz pokrojony w kostkę chleb. Dosypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy a następnie zalewamy pozostałym mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do przygotowanej masy. Całość delikatnie mieszamy. Brzegi garnka smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy gotową masę. Naczynie umieszczamy w większym garnku, wypełnionym wrzątkiem. Ciasto gotujemy w ten sposób przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasto kroimy na kromki. Przed podaniem knedliki podgrzewamy na parze.

                                                                DESER:

                                                                Bystřická střecha

                                                                Bystrzycka strzecha

                                                                Bystrzycka strzecha
                                                                Bystrzycka strzecha

                                                                Składniki:

                                                                • małe opakowanie śmietany do ubijania
                                                                  • małe opakowanie gęstej śmietany
                                                                    • 1/2 kg sera białego półtłustego
                                                                      • 5 łyżek cukru
                                                                        • kakao
                                                                          • 2 opakowania herbatników
                                                                            • kieliszek rumu
                                                                              • 1/2 truskawek

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Śmietanę ubijamy z cukrem i mieszamy z serem i gęstą śmietaną. Otrzymaną masę dzielimy na dwie równe części. Do połowy dosypujemy według uznania kakao. Na folii aluminiowej układamy ściśle obok siebie w trzech rzędach herbatniki. Następnie skrapiamy je rumem. Na herbatniki wykładamy masę bez dodatku kakao i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na które wykładamy masę kakaową. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Z herbatników układamy konstrukcję dachu podnosząc boki folii, tak, aby zewnętrzne krawędzie herbatników się połączyły. Gotowy deser zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy udekorowany truskawkami.

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości