Przepisy ANNY KRACIUK, sezon 5, Lublin

Zawijasy Wujka Maki
Zawijasy Wujka Maki

PRZYSTAWKA:

Zawijasy Wujka Maki

Składniki:

  • 1/2 kg ryżu na sushi
    • 4 wodorosty nori
      • 5 łyżek octu ryżowego
        • pasta z chrzanu wasabi
          • ogórek szklarniowy
            • awokado
              • opakowanie łososia wędzonego
                • opakowanie paluszków krabowych
                  • serek śmietankowy kanapkowy
                    • sos sojowy
                      • marynowany imbir

                        Sposób przygotowania

                        Ryż płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą w proporcjach: 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody, i podgrzewamy pod przykryciem, aż do wrzenia wody. Następnie zmniejszamy gaz i na bardzo małym ogniu, gotujemy przez 15 minut, wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10 minut. Następnie przekładamy do dużej miski i mieszamy z octem ryżowym i przykrywamy ściereczką, aby ryż nie wysechł. Warzywa kroimy na cienkie paski, z ogórka wcześniej wycinając gniazdo nasienne. Również drobno kroimy paluszki krabowe. Na macie do zwijania sushi kładziemy wodorost, dłuższym bokiem do siebie i rozprowadzamy na nim ryż pozostawiając centymetrowy margines. Następnie, na części wykładamy składniki w wybranej przez siebie kombinacji: pasta wasabi, łosoś wędzony, ogórek lub awokado i serek śmietankowy. Matą zwijamy rulonik sushi, brzegi wodorostu zwilżając wodą, aby się dobrze skleiły. Rulon kroimy ostrym nożem, przed każdym następnym cięciem wycierając go wilgotną ściereczką. Pokrojone kawałki układamy na talerzu wraz z kulką chrzanu wasabi i marynowanym imbirem oraz miseczką sosu sojowego.

                        DANIE GŁÓWNE:

                        Strawa egzekutora

                        Strawa egzekutora
                        Strawa egzekutora

                        Składniki:

                        • 4 połówki piersi z kurczaka
                          • 12 plastrów szynki parmeńskiej
                            • 1 kg ziemniaków
                              • przyprawa do ziemniaków
                                • 4 łyżeczki masła

                                  Sałatka

                                  • mix sałat
                                    • opakowanie pomidorków koktajlowych
                                      • 1 papryka czerwona
                                        • 1 zielony ogórek
                                          • 1 cebula czerwona
                                            • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                              • przyprawa do sałatek

                                                Sposób przygotowania

                                                Piersi z kurczaka kroimy w plastry a następnie każdy kawałek mięsa owijamy plastrem szynki parmeńskiej. Całość zapiekamy w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 200°C przez 20 minut. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, posypujemy przyprawą do ziemniaków i smarujemy masłem. Zapiekamy owinięte w papier do pieczenia w temperaturze 250°C przez 40 minut. Sałatę mieszamy z pokrojonymi warzywami, doprawiamy sosem z oliwy i przyprawy do sałatek. Podajemy po trzy kawałki kurczaka z pieczonymi ziemniakami i sałatką.

                                                DESER:

                                                Afrykańskie czoko-boko

                                                Afrykańskie czoko-boko
                                                Afrykańskie czoko-boko

                                                Składniki:

                                                • 3 lub 4 dojrzałe banany
                                                  • 1/3 szklanki roztopionego masła
                                                    • 1/3 szklanki cukru
                                                      • 1 jajko
                                                        • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
                                                          • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                                                            • szczypta soli
                                                              • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
                                                                • 1/3 tabliczki czekolady z orzechami
                                                                  • 1/3 szklanki wiśni
                                                                    • świeża mięta do dekoracji

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      W dużej misce mieszamy: zmiksowane banany, masło, roztrzepane jajko oraz ekstrakt z wanilii. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, cukier i sodę z dodatkiem szczypty soli. Do składników „mokrych” dodajemy „suche” Całość dokładnie mieszamy. Połowę masy wlewamy do foremki, dodajemy czekoladę i wiśnie i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170°C. Chlebek kroimy na kromki i przyozdabiamy palmą zrobioną z wykałaczki, pokrojonych cząstek banana oraz listków mięty.

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości