Przepisy ANNY WENDZIKOWSKIEJ, 4 sezon, Warszawa

Zielono mi
Zielono mi

PRZYSTAWKA:

Zielono mi

Składniki:

  • opakowanie świeżego szpinaku
    • opakowanie rukoli
      • ser pleśniowy
        • świeże truskawki
          • łuskane orzechy włoskie
            • gruszka
              • 6 łyżek octu balsamicznego
                • 4 łyżki konfitury malinowej
                  • 3 łyżki oliwy

                    Sposób przygotowania:

                    Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, pokrojone truskawki. Gruszkę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy na patelni. Pod sam koniec smażenia do wgłębienia wykładamy ser pleśniowy. Tak przygotowaną gruszkę zapiekamy piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 min w aż ser się roztopi. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny z konfiturą malinową, cienką strużką wlewamy oliwę, cały czas mieszając. Sałatę polewamy dressingiem, podajemy z gorącą gruszką.

                    DANIE GŁÓWNE:

                    American dream

                    American dream
                    American dream

                    Składniki:

                    • 500 g filetu świeżego łososia
                      • 1/2 cebuli
                        • 1 ząbek czosnku
                          • 1/2 szklanki bułki tartej
                            • 1 jajko
                              • bazylia
                                • rukola
                                  • żurawina
                                    • kozi ser
                                      • bataty

                                        Sposób przygotowania:

                                        Rybę bardzo drobno siekamy, jak na tatara. Następnie dodajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą bazylię oraz jajko i mieszamy jak na kotlety mielone. Gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy troszkę więcej bułki tartej. Gotową masę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie formujemy krążki i smażymy na patelni. Bułki podgrzewamy w piekarniku. Na patelni podsmażamy krążki koziego sera. Bataty kroimy w plastry, mieszamy z oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Na połówce bułki układamy krążki łososia, następnie koziego sera i dekorujemy żurawiną, drugą połówkę bułki dekorujemy żurawiną. Podajemy z pieczonymi batatami oraz majonezowo- musztardowym sosem.

                                        Sos

                                        Składniki:

                                        • musztarda
                                          • musztarda francuska
                                            • miód
                                              • majonez

                                                Sposób przygotowania:

                                                Wszystkie składniki mieszamy w takich samych proporcjach

                                                DESER:

                                                Białe szaleństwo

                                                Białe szaleństwo
                                                Białe szaleństwo

                                                Składniki :

                                                • 250 ml śmietany 30%
                                                  • 250 ml tłustego mleka
                                                    • 4 łyzki żelatyny
                                                      • 50 g cukru
                                                        • cukier puder
                                                          • laska wanilii
                                                            • świeże lub mrożone truskawki
                                                              • sok z cytryny

                                                                Sposób przygotowania :

                                                                Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Na bardzo małym ogniu ubijamy śmietanę z wanilią oraz cukrem czekajac aż się całkowicie rozpuści, uważając jednak aby masa zbytnio nie zgętsniała (możemy użyć cukru pudru). Następnie zdejmujemy krem z ognia, dodajemy żelatynę dokładnie mieszając i wykładamy do foremek. Gotowy deser chłodzimy w lodówce kilka godzin. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na mus. Deser podajemy schłodzony z warstwą truskawkowego musu.

                                                                Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości