Pieczona czerwona papryka, tagliatelle i pieczone gruszki, czyli twórcza kuchnia inżyniera

Pieczona czerwona papryka, tagliatelle i pieczone gruszki, czyli twórcza kuchnia inżyniera
Pieczona czerwona papryka, tagliatelle i pieczone gruszki, czyli twórcza kuchnia inżyniera

Sebastian Janiak

Przystawka

Pieczona czerwona papryka z mozzarellą i rukolą (Czas przygotowania: ok. 45 – 60 minut)

Składniki:

· 4 czerwone papryki

· 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

  • rukola
    • 4 plasterki mozzarelli
      • kapary
        • oliwa z oliwek
          • sól i świeżo mielony pieprz

            Sos:

            • 1 łyżka musztardy dijon
              • 1 łyżka majonezu
                • 1 łyżka miodu
                  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
                    • 2 łyżki oliwy z oliwek

                      Sposób przygotowania:

                      Rozgrzewamy piekarnik do ok. 190 stopni. Wkładamy paprykę do formy do pieczenia i przykrywamy gałązkami rozmarynu, skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 20 minut, aż papryka będzie miękka w dotyku i lekko osmalona.

                      Umieszczamy paprykę w misce, przykrywamy folią do żywności i zostawiamy do schłodzenia. Wlewamy pozostały w formie do pieczenia sok do miseczki i odstawiamy.

                      Kiedy papryka będzie zimna, odcinamy czubki i wylewamy cały sok ze środka do odstawianej wcześniej miseczki z sokiem. Wyjmujemy pestki i środek papryki obieramy skórkę. Kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce z sokiem z pieczenia.

                      Odrywamy listki z gałązki rozmarynu i drobno je siekamy, potem dodajemy do papryki razem z kaparami i oliwą. Dobrze mieszamy i przyprawiamy według smaku.

                      Przygotowanie sosu:

                      Mieszamy musztardę, majonez i miód, następnie dodajemy sok z cytryny, stale mieszając trzepaczką, żeby mikstura się nie rozwarstwiła. Dodajemy oliwę i mieszamy dalej, aż sos nieco zgęstnieje. Przyprawiamy według smaku. Mieszamy rukolę z sosem. Kładziemy na talerzu obok mozzarelli i papryki. Całość polewamy resztą soków.

                      Pieczona czerwona papryka
                      Pieczona czerwona papryka

                      Danie główne:

                      Tagliatelle w aromatycznej zieleni

                      (Czas przygotowania: ok. 45 min.)

                      Składniki:

                      • 500 g makaronu tagliatelle
                        • oliwa z oliwek
                          • ok. 2 łyżki masła
                            • 2-3 ząbki czosnku
                              • pół gałki muszkatołowej (świeżo startej)
                                • ok. 400 g szpinaku
                                  • śmietana kremówka
                                    • serek mascarpone
                                      • parmezan
                                        • sól i świeżo starty pieprz

                                          Sposób przygotowania:

                                          Gotujemy makaron. Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą, dodajemy masło, drobno posiekany czosnek i gałkę muszkatołową. Podsmażamy kawałki kurczaka. Wrzucamy szpinak. Po około pięciu minutach, gdy płyn w większości wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym dodajemy śmietanę, serek mascarpone i małą łyżkę wazową wody, w której gotuje się makaron. Wolno gotujemy sos i ponownie przyprawiamy. Makaron mieszamy z sosem. Dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku.

                                          Tagliatelle w aromatycznej zieleni
                                          Tagliatelle w aromatycznej zieleni

                                          Deser:

                                          Pieczone gruszki z winem i kremem z orzechów włoskich (Czas przygotowania: ok. 45-60 minut)

                                          Składniki:

                                          • 1 laska wanilii
                                            • 4 gruszki
                                              • 1 szklanka brązowego cukru
                                                • 2 szklanki białego wina
                                                  • 2 pomarańcze
                                                    • obrane orzechy włoskie
                                                      • serek mascarpone

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kroimy wzdłuż laskę wanilii i usuwamy nasiona, zeskrobując je czubkiem noża z każdej połówki. Gruszki ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy cukier, wino, wanilię w lasce i jej nasiona, skórkę oraz sok z jednej pomarańczy. Całość zagotowujemy. Posypujemy częścią orzechów i wstawiamy do piekarnika. Od czasu do czasu polewamy gruszki syropem, w którym się gotują. Pieczemy przez ok. 20-30 minut, aż gruszki będą miękkie, ale zachowają kształt. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Przyrumieniamy pozostałe orzechy włoskie na blasze do pieczenia przez 5 minut. Z syropu usuwamy laskę wanilii. Uprażone orzechy rozdrabniamy na jednolitą masę. Ucieramy mascarpone z pastą orzechową, skórką i sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru do smaku. Krem podajemy z pieczonymi gruszkami, orzechami, odrobiną skórki pomarańczowej i syropem z gotowania.

                                                        Pieczone gruszki
                                                        Pieczone gruszki

                                                        Autor: TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                        Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                        Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                        Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                        Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                        Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                        Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                        Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"