Moc z pomarańczy Kaliny Wilińskiej (Kraków)

Moc z pomarańczy
Moc z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Ryż:

  • W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż stanie się szklista.
    • Wrzucamy ryż i podsmażamy razem z cebulą, aż cały zostanie oblepiony oliwą i stanie się przezroczysty.
      • Dolewamy pół szklanki bulionu i mieszamy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Potem znów dodajemy bulion – czynność powtarzamy aż zużyjemy 3 szklanki wywaru.
        • Pamiętajmy o mieszaniu, aby ryż nie przywarł do dna. Cały proces zajmie niecałe 20 minut.
          • Risotto doprawiamy parmezanem, białym winem (ryż także powinien je wchłonąć) oraz solą i pieprzem.
            • Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimne chowamy do lodówki.
              • Gdy risotto się schłodzi, dodajemy do niego surowe jajko i mieszamy.
                • Nakładamy łyżką porcję na rękę, rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie, przykrywamy kolejną porcją risotto i formujemy kształt kuli.
                  • Kule schładzamy w lodówce – usmażymy je przed podaniem.
                    • W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia.
                      • Kule panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej.
                        • Wkładamy do rozgrzanego tłuszczu (najlepiej jak będą całe zanurzone) i smażymy do czasu, aż staną się złoto-brązowe.

                          Farsz Ragout:

                          • Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku.
                            • Podsmażamy chwilę i dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż przestanie być surowe.
                              • Dodajemy pomidory i groszek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
                                • Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
                                  • Gotowy sos odstawiamy do przestudzenia.

                                    Opcjonalnie:

                                    Sałatka:

                                    • Rucola sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, gruszka, winogrona z dressingiem musztardowym.

                                      Sos do dania głównego:

                                      • Roztopione masło z rozmarynem i parmezanem.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości