Sposób przygotowania:
Kaczka:
- Umytą kaczkę faszerujemy pokrojonymi w ósemki jabłkami i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Kaczkę posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i polewamy z góry miodem.
- Kaczkę przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika 180 °C i pieczemy przez 3 godziny.
Pyzy:
- Rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru i 2 łyżki mąki wrzucamy do ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Dodajemy żółtka, sól, mąkę, masło, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, wykładamy na stolnicę posypaną mąka i rozwałkowujemy na grubość 1 cm.
- Wkrawamy szklanką krążki.
- Gotujemy na parze przez około 10 min.
Kapusta:
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
- Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną w drobne plastry kapustę i zalewamy odrobiną wody.
- Kapustę doprawiamy octem, solą, pieprzem i cały czas mieszamy aż do zmięknięcia.
- Można dodać rodzynki lub jabłko według uznania.
podziel się: