Może i dziwaczka, ale w dobrym towarzystwie Haliny Brzezińskiej (Kraków)

Może i dziwaczka, ale w dobrym towarzystwie
Może i dziwaczka, ale w dobrym towarzystwie

Sposób przygotowania:

Kaczka:

  • Umytą kaczkę faszerujemy pokrojonymi w ósemki jabłkami i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
    • Kaczkę posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i polewamy z góry miodem.
      • Kaczkę przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika 180 °C i pieczemy przez 3 godziny.

        Pyzy:

        • Rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru i 2 łyżki mąki wrzucamy do ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
          • Dodajemy żółtka, sól, mąkę, masło, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
            • Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, wykładamy na stolnicę posypaną mąka i rozwałkowujemy na grubość 1 cm.
              • Wkrawamy szklanką krążki.
                • Gotujemy na parze przez około 10 min.

                  Kapusta:

                  Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy

                  • Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną w drobne plastry kapustę i zalewamy odrobiną wody.
                    • Kapustę doprawiamy octem, solą, pieprzem i cały czas mieszamy aż do zmięknięcia.
                      • Można dodać rodzynki lub jabłko według uznania.
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości