Flażolety i Magnolie Sebastiana Maliszewskiego (Warszawa)

Flażolety i Magnolie.jpg
Flażolety i Magnolie.jpg
Danie główne

Sposób przygotowania:

  • Surowe krewetki tygrysie obieramy i marynujemy w odrobinie sosu sojowego i przygotowanym wasabi.
    • Na patelni karmelizujemy imbir grenadinowy w tradycyjnej hiszpańskiej, na dużym ogniu.
      • Na imbir układamy krewetki i suszone, pokrojone pomidory w oleju.
        • Na krewetkach układamy turkusowy ser, który rozpuszcza się tworząc kremowy sos.
          • Skrapiamy całość gęstym, ciemnym sosem kokosowym, teriyaki i przykrywamy pokrywką na dwie minuty.
            • Na drugiej patelni podprażamy z sezamem namoczony wcześniej bulgur.
              • Dodajemy olej sezamowy.
                • Na płaskim dużym talerzu formujemy bulguru (układam yin/yang z dwóch kolorów kaszy).
                  • Na powstały "kopiec" wykładamy imbir i sos, następnie krewetki.
                    • Oprószamy świeżą pietruszką, a dookoła posypujemy kiełki słonecznika i zielonego groszku..
                      • Przybieramy glonami norii i jadalnymi kwiatami oraz rozciętymi pomidorkami koktajlowymi.
                        • Skrapiam gęstym sosem balsamicznym.
                          • Do dania głównego podajemy schłodzone białe wino.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości