Dynia na straży tradycji Karoliny i Pauliny (Trójmiasto)

Dynia na straży tradycji
Dynia na straży tradycji

Sposób przygotowania:

  • Dynię kroimy na nieduże kawałki.
    • Kawałki dyni smażymy na patelni z odrobiną wody.
      • Jabłka obieramy i kroimy na nieduże kawałki.
        • Kawałki jabłek smażymy na patelni.
          • Podsmażone kawałki dyni i i jabłek łączymy i dodajemy cynamon.
            • W razie potrzeby dodajemy cukier.

              Ciasto

              • Żółtka oddzielamy od białek.
                • Żółtka łączymy z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i jedną kostką masła.
                  • Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
                    • ¾ ciasta wykładamy do formy.
                      • Na ciasto wykładamy masę z dyni i jabłek.
                        • Masę przykrywamy pozostałą częścią ciasta.
                          • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 60 minut.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości