Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto bretońskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto bretońskie - składniki:
Ciasto bretońskie - sposób przygotowania: Śliwki i rodzynki moczymy 30 minut w letniej wodzie. Odcedzamy i staranie osuszamy. Jajka ubijamy, łączymy z cukrem, solą i przesianą mąką, mieszamy, stopniowo dolewamy mleko. Po uzyskaniu jednolitej masy łączymy ze śliwkami i rodzynkami, delikatnie mieszamy, przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy godzinę w temperaturze 200 st. C. Ciasto powinno z wierzchu mocno zbrązowieć. Przed podaniem studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Informacje o Ciasto bretońskie

  • Ciasta pełne bakalii

    Ciasta pełne bakalii

    , żelaza, fosforu i potasu. Far breton, czyli ciasto bretońskie, to deser charakterystyczny dla regionu francuskiej Bretanii. Ciasto przygotowuje się z maki, jajek i mleka, a swoja struktura przypomina ono nieco  inny francuski deser: clafoutis . Zazwyczaj do far breton dodaje się śliwki suszone