Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Roladki szpinakowe z naleśników
Roladki szpinakowe z naleśników - składniki:
Roladki szpinakowe z naleśników - sposób przygotowania:
Szpinak umyj, osącz i pokrój na dość drobne kawałki. Mrożony wrzuć do rondelka, rozmroź, podgrzewając, i dobrze osącz na sitku. W rondlu rozpuść łyżkę masła, włóż szpinak, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz, krótko zagotuj, mieszając. Gdy szpinak będzie miękki, wlej śmietankę lub mleko skondensowane. Jajko ubij, wlej do szpinaku i podgrzewaj jeszcze chwilę. Połowę utartego sera dodaj do ciepłego szpinaku po zdjęciu go z ognia i wymieszaj ponownie. Naleśniki smaruj masą szpinakową, na każdym połóż obraną z osłonki parówkę i zwiń. Każdy naleśnik przetnij na cztery kawałki i ustaw pionowo w formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Zrób sos beszamelowy: rozpuść masło, oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Do gorącej zasmażki cienkim strumieniem wlewaj zimne mleko, stale przy tym mieszając. Przypraw do smaku gałką, solą i pieprzem, mieszając podgrzewaj, aż do zgęstnienia. Roladki zalej sosem, zapiecz w temp. 180-190°C na złoty kolor. Na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika posyp resztą tartego sera.
- 6-8 świeżo usmażonych naleśników
- 1 pęczek młodego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego
- 1 łyżka masła
- 6-8 cienkich parówek wieprzowych
- 25 dag sera żółtego
Sos beszamelowy: - 1.5 szklanki zimnego mleka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz starta gałka muszkatołowa
A może coś innego?
Informacje o Roladki szpinakowe z naleśników
-
Parówki: przepisy na obiad
naleśniki z serem i śmietaną. Autor przepisu: Zuzanna Wiciejowska Zobacz także inne przepisy: Roladki szpinakowe z naleśników Pikantne rogale Grzanki saskie Domowe hot-dogi z sosem z suszonych pomidorów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki