Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaszubska zupa dziadówka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaszubska zupa dziadówka - składniki:
Kaszubska zupa dziadówka - sposób przygotowania: W garnku zagotuj litr wody, posól ją. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w kostkę i włóż do wrzącej wody. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy powoli, nie przerywając mieszania, wlej maślankę wymieszaną z mąką żytnią. Zmniejsz ogień i powolutku gotuj. Pokrój boczek w kostkę lub w paseczki, podsmaż na wolnym ogniu razem z posiekaną cebulą. Gdy boczek będzie miękki, dodaj do zupy (zrumienioną cebulkę i wytopiony tłuszcz także) i gotuj jeszcze chwilę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.