Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka malinowa ze świeżą miętą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galaretka malinowa ze świeżą miętą - składniki:
  • 1.25 kg dorodnych malin
  • 1 mała cytryna
  • 1 kg cukru
  • 1 opak. środka żelującego "Żelfix"
  • 8 listków świeżej mięty
Galaretka malinowa ze świeżą miętą - sposób przygotowania: Cytrynę sparz wrzątkiem i obierz (zachowaj skórkę). Listki mięty umyj i posiekaj. Maliny przebierz, delikatnie opłucz i osusz. Dopiero teraz odważ dokładnie 1,25 kg owoców. Jeżeli jesteś szczęśliwą posiadaczką sokownika, to przygotuj w nim sok bez dodatku wody. Jeżeli nie masz sokownika, wrzuć maliny do garnka o grubym dnie i zgnieć (np. tłuczkiem do ziemniaków), zalej 125 ml wody i gotuj na małym ogniu 15 - 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Cały czas mieszaj.
Gdy maliny puszczą sok, przełóż masę na wyłożone gazą sitko i pozwól sokowi ścieknąć do miski. Resztę masy mocno wyciśnij i wyrzuć. Odmierz do garnka 800 ml soku, jeżeli będzie go za mało, uzupełnij wodą. Z kilograma cukru odejmij 2 łyżki i wymieszaj z "Żelfiksem". Wsyp do soku i dokładnie wymieszaj. Jeżeli powstaną grudki, rozetrzyj je. Włóż do soku skórkę z cytryny.
Zagotuj sok na dużym ogniu, cały czas mieszając, a kiedy zawrze, wsyp do niego resztę cukru i ponownie zagotuj. I cały czas mieszaj. Kiedy sok w garnku ponownie zabulgocze, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 30 sekund. Zdejmij garnek z ognia, wyciągnij z soku skórkę cytrynową i wsyp posiekane liście mięty. Zamieszaj i natychmiast przelewaj do małych słoiczków. Zabezpiecz je celofanem lub zakręć.
Galaretka miętowo-malinowa jest tak wykwintna, że zamknięta w ozdobnym małym słoiczku może być oryginalnym prezentem.