Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Galaretka malinowa ze świeżą miętą
Galaretka malinowa ze świeżą miętą - składniki:
Galaretka malinowa ze świeżą miętą - sposób przygotowania:
Cytrynę sparz wrzątkiem i obierz (zachowaj skórkę). Listki mięty umyj i posiekaj. Maliny przebierz, delikatnie opłucz i osusz. Dopiero teraz odważ dokładnie 1,25 kg owoców. Jeżeli jesteś szczęśliwą posiadaczką sokownika, to przygotuj w nim sok bez dodatku wody. Jeżeli nie masz sokownika, wrzuć maliny do garnka o grubym dnie i zgnieć (np. tłuczkiem do ziemniaków), zalej 125 ml wody i gotuj na małym ogniu 15 - 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Cały czas mieszaj.
Gdy maliny puszczą sok, przełóż masę na wyłożone gazą sitko i pozwól sokowi ścieknąć do miski. Resztę masy mocno wyciśnij i wyrzuć. Odmierz do garnka 800 ml soku, jeżeli będzie go za mało, uzupełnij wodą. Z kilograma cukru odejmij 2 łyżki i wymieszaj z "Żelfiksem". Wsyp do soku i dokładnie wymieszaj. Jeżeli powstaną grudki, rozetrzyj je. Włóż do soku skórkę z cytryny.
Zagotuj sok na dużym ogniu, cały czas mieszając, a kiedy zawrze, wsyp do niego resztę cukru i ponownie zagotuj. I cały czas mieszaj. Kiedy sok w garnku ponownie zabulgocze, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 30 sekund. Zdejmij garnek z ognia, wyciągnij z soku skórkę cytrynową i wsyp posiekane liście mięty. Zamieszaj i natychmiast przelewaj do małych słoiczków. Zabezpiecz je celofanem lub zakręć.
Galaretka miętowo-malinowa jest tak wykwintna, że zamknięta w ozdobnym małym słoiczku może być oryginalnym prezentem.
Gdy maliny puszczą sok, przełóż masę na wyłożone gazą sitko i pozwól sokowi ścieknąć do miski. Resztę masy mocno wyciśnij i wyrzuć. Odmierz do garnka 800 ml soku, jeżeli będzie go za mało, uzupełnij wodą. Z kilograma cukru odejmij 2 łyżki i wymieszaj z "Żelfiksem". Wsyp do soku i dokładnie wymieszaj. Jeżeli powstaną grudki, rozetrzyj je. Włóż do soku skórkę z cytryny.
Zagotuj sok na dużym ogniu, cały czas mieszając, a kiedy zawrze, wsyp do niego resztę cukru i ponownie zagotuj. I cały czas mieszaj. Kiedy sok w garnku ponownie zabulgocze, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 30 sekund. Zdejmij garnek z ognia, wyciągnij z soku skórkę cytrynową i wsyp posiekane liście mięty. Zamieszaj i natychmiast przelewaj do małych słoiczków. Zabezpiecz je celofanem lub zakręć.
Galaretka miętowo-malinowa jest tak wykwintna, że zamknięta w ozdobnym małym słoiczku może być oryginalnym prezentem.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki