Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ziemniaczanka
Ziemniaczanka - składniki:
Ziemniaczanka - sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przecieramy przez sito lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy 4 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, solimy, dodajemy masło oraz ryż. Gotujemy 25 minut. Dodajemy łyżkę szczawiu (oczywiście drobno posiekanego, jeśli ze świeżych liści). Zdejmujemy z ognia i wbijamy do zupy rozbełtane żółtka. Mieszamy, od razu podajemy. Zamiast szczawiu możemy dodać 3 obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory.
Informacje o Ziemniaczanka
-
Zupa ziemniaczana: przepis, właściwości, kalorie
z nich także niezwykle sycącą zupę. Powstało wiele wersji tej potrawy, możemy spotkać się także z różnymi nazwami - m.in. ziemniaczanka, kartoflanka. Dodaje się do niej różnego rodzaju mięsa i ryby (np. zupa ziemniaczana z łososiem lub pstrągiem). Jednak wszystkie je łączy jedno - główną rolę zawsze
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki