Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Caponata - bakłażany w sosie pomidorowym
Caponata - bakłażany w sosie pomidorowym - składniki:
Caponata - bakłażany w sosie pomidorowym - sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, włożyć do durszlaka, posypać obficie solą, wymieszać i odstawić na 40 minut, aby puściły sok. Następnie bardzo dokładnie opłukać i osuszyć. Seler naciowy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie i pokroić w poprzek. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Kapary odsączyć i przepłukać pod wodą. Oliwki przekroić na pół.
Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Po kilku minutach wlać przecier pomidorowy albo wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dusić, aż sos zgęstnieje (około 10 minut), po czym dodać kapary i oliwki, wszystko wymieszać, jeszcze chwilkę poddusić i odstawić.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy i przez kilka minut smażyć bakłażany. Przełożyć je z patelni do sosu pomidorowego, a na tej samej oliwie obsmażyć łodygi selera. Seler również połączyć z sosem i wszystko razem dusić 5 minut na wolnym ogniu.
Posypać cukrem, polać octem winnym, po kolejnych kilku minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
- 2 duże bakłażany
- 100 g (pół słoika) dużych zielonych oliwek bez pestek
- 20 g (1/3 słoiczka) kaparów
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego lub 3 dojrzałe pomidory
- 3 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżki cukru
- kilka listków świeżej bazylii
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek.
Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Po kilku minutach wlać przecier pomidorowy albo wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dusić, aż sos zgęstnieje (około 10 minut), po czym dodać kapary i oliwki, wszystko wymieszać, jeszcze chwilkę poddusić i odstawić.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy i przez kilka minut smażyć bakłażany. Przełożyć je z patelni do sosu pomidorowego, a na tej samej oliwie obsmażyć łodygi selera. Seler również połączyć z sosem i wszystko razem dusić 5 minut na wolnym ogniu.
Posypać cukrem, polać octem winnym, po kolejnych kilku minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki