Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Caponata - bakłażany w sosie pomidorowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Caponata - bakłażany w sosie pomidorowym - składniki:
Caponata - bakłażany w sosie pomidorowym - sposób przygotowania: Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, włożyć do durszlaka, posypać obficie solą, wymieszać i odstawić na 40 minut, aby puściły sok. Następnie bardzo dokładnie opłukać i osuszyć. Seler naciowy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie i pokroić w poprzek. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Kapary odsączyć i przepłukać pod wodą. Oliwki przekroić na pół.
Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Po kilku minutach wlać przecier pomidorowy albo wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dusić, aż sos zgęstnieje (około 10 minut), po czym dodać kapary i oliwki, wszystko wymieszać, jeszcze chwilkę poddusić i odstawić.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy i przez kilka minut smażyć bakłażany. Przełożyć je z patelni do sosu pomidorowego, a na tej samej oliwie obsmażyć łodygi selera. Seler również połączyć z sosem i wszystko razem dusić 5 minut na wolnym ogniu.
Posypać cukrem, polać octem winnym, po kolejnych kilku minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka