Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szpinak po katalońsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (34 głosy)

Szpinak po katalońsku - składniki:
  • 0.5 kg umytych i osuszonych liści szpinaku
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku (dowolnie)
  • sól
  • pieprz
Szpinak po katalońsku - sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić. Oliwę rozgrzać, lekko podsmażyć orzeszki, dodać rodzynki i czosnek, chwilę smażyć na małym ogniu, aby czosnek puścił aromat. Dodać szpinak, przykryć, co jakiś czas mieszać. Kiedy wszystkie liście zmiękną, szpinak odkryć i odparować. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.