Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Harira (arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy)
Harira (arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy) - składniki:
Harira (arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy) - sposób przygotowania:
Masło roztop w rondlu, uważając, aby nie przyrumienić. Włóż kurczaka, osączoną ciecierzycę i cebulę, dodaj pieprz, szafran, sól i cynamon. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlej wodę, zagotuj. Przykryj, gotuj około godziny na maleńkim ogniu (zdejmij z ognia dopiero wtedy, gdy ciecierzyca będzie zupełnie miękka). Wsyp ryż, gotuj jeszcze 15-20 minut. Wlej mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj trochę wody lub bulionu. Zdejmij z ognia, wlej roztrzepane jajka, energicznie przy tym mieszając. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i od razu podawaj.
- 25 dag mięsa kurczaka bez skóry (pokrojonego na nieduże kawałki)
- 10 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
- 1 posiekana cebula
- 5 dag masła
- 8 łyżek posiekanej natki
- 1.5-2 l wody
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki
- 2 lekko ubite jajka
- sok z 1 cytryny
- 10 dag dokładnie wypłukanego długoziarnistego ryżu
Informacje o Harira (arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy)
-
Na chłodne dni - obiady z ciepłych krajów
Marokańska harira to bardzo gęsta, sycąca i aromatyczna zupa. Zwykle przyrządza się ją z dodatkiem baraniny, choć można również wybrać kurczaka lub wołowinę. Możesz serwować ją z chlebem, ale i daktylami. Harira (arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy) 25 dag mięsa kurczaka bez skóry (pokrojonego
-
Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...
użyć zarówno mięsa z kurczaka, jak i wołowiny. Podobnie, jak nasz barszcz czy żurek, możesz podawać ją z ugotowanymi na twardo jajkami. Jeśli nie jesz mięsa, możesz po prostu pominąć jego dodatek. Harira (arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy) 25 dag mięsa kurczaka bez skóry (pokrojonego na nieduże
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki