Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Naleśniki z kajmakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Naleśniki z kajmakiem - składniki:
  • Krem kajmakowy:
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
    Ciasto naleśnikowe:
  • 20 dag mąki
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
Naleśniki z kajmakiem - sposób przygotowania: Puszkę mleka (zamkniętą) włóż do garnka, zalej wodą, tak aby była całkowicie przykryta, gotuj półtorej lub dwie godziny. Uwaga: otwórz puszkę dopiero, gdy całkowicie wystygnie, bo możesz się mocno oparzyć. Wyjmij ze środka gotowy krem. Zrób ciasto: utrzyj jajka, mąkę, mleko i wodę, odstaw na 30 minut. Rozgrzej patelnię i natłuść jej dno. Wlewaj łyżką wazową ciasto, rozlewając je cienką warstwą po całej powierzchni patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik posmaruj masą kajmakową i złóż lub zwiń w rulon. Polej czekoladą lub podawaj z bitą śmietaną. Uwaga: te naleśniki trzeba podawać od razu, nie można ich odgrzewać, bo krem się rozpuści i wypłynie
Ażurowe naleśniki na słono