Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczki w mleku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (19 głosów)

Polędwiczki w mleku - składniki:
  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 5 szklanek pełnego mleka
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • grubo mielony pieprz
Polędwiczki w mleku - sposób przygotowania: Włóż mięso do brytfanny, polej mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny. Przykryj ściereczką i odstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka osusz mięso papierowym ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem, usmaż na maśle z każdej strony. Ponownie włóż do mleka. Na maśle pozostałym na patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa w brytfannie, wstaw do piekarnika. Piecz 2 godziny bez przykrycia w temp. 175°C.