Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Roladki z baraniny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Roladki z baraniny - składniki:
  • 10 g mielonego kuminu
  • 50 g mielonego czarnego pieprzu
  • 3 płaskie łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • 1 kg baraniny
  • 2 łyżeczki soli do peklowania
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka mieszaniny przypraw
  • 2 jajka na twardo (pokrojone w kostkę)
  • 1 ziemniak (pokrojony w kostkę)
  • 1 marchewka (pokrojona w plasterki)
  • 3 łyżki pikantnego farszu z kiełbasy lub metki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany pomidor
  • 1 posiekana zielona papryczka chili
  • 1 szklanka soku tamardynowego lub lemoniady (niegazowanej)
Roladki z baraniny - sposób przygotowania: Pokrój mięso na 6 plastrów. Natrzyj solą do peklowania, posmaruj pastą czosnkowo-imbirową (lub startym imbirem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem w proporcji 1:1), dodaj ocet i pół łyżki mieszaniny przypraw i dokładnie wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Na każdym plastrze mięsa ułóż trochę pokrojonych jajek, ziemniaków, marchewki i farszu kiełbasianego. Zwiń, uformuj roladki, obwiąż bawełnianą nicią. Na dużej patelni rozgrzej olej, przyrumień cebulę, dodaj pomidora, chili i resztę przypraw. Włóż roladki, smaż na ostrym ogniu, aż się przyrumienią. Zalej sokiem tamardynowym i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem zdejmij nitki z roladek.

Informacje o Roladki z baraniny

  • Mięsne roladki

    Mięsne roladki

    , przekrój na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój w paski. Na płatach indyka połóż po pasku melona, sera i kilka pasków pomidora, zwiń w rulon i zepnij. Obtocz w płatkach kukurydzianych i smaż roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Roladki z baraniny 10 g mielonego kuminu 50 g