Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki z orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Gruszki z orzechami - składniki:
  • 4 gruszki (najlepiej odmiany Williams)
  • 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek (około 7 dag) masła
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią (typu rokpol)
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • kilka listków natki do dekoracji
Gruszki z orzechami - sposób przygotowania: Do gruszek nadziewanych serem pleśniowym i orzechami możesz podawać Sherry Osborne - Rich Golden. Jest słodkie, ma wyraźny aromat orzechów laskowych. Serwuje się je w temperaturze pokojowej lub schłodzone.
Odłóż do dekoracji 8 połówek orzechów włoskich, pozostałe drobno posiekaj.
Ser pleśniowy rozgnieć widelcem. Odłóż łyżkę masła, resztę utrzyj z serem i posiekanymi orzechami. Gruszki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posmaruj masłem 8 kawałków folii aluminiowej. Do wydrążonych gruszek nałóż po pół łyżeczki masy serowo-maślanej.
Owoce ułóż na folii aluminiowej, folię zawiń, ułóż na rozgrzanym ruszcie, piecz 5 minut. Po tym czasie zdejmij gruszki z grilla, odwiń folię i nałóż resztę masy serowej. Gotowe gruszki udekoruj połówkami orzechów i listkami natki.

Informacje o Gruszki z orzechami

  • Słona gruszka

    plastry gruszki, posypać orzechami i pokruszonym serem. Można też podawać indywidualne łódeczki cykorii napełnione serem, gruszką i orzechami jako finger food. Tarta z porem i gruszkami ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego

  • Kuchnia pachnąca ziołami

    Kuchnia pachnąca ziołami

    każdej połówce gruszki, posyp orzechami. Wstaw gruszki do piekarnika i zapiekaj, aż ser się roztopi. Przed podaniem posyp bazylią. Mus z mango z miętą Składniki: 1 mango ½ ananasa świeża mięta sok z ½ cytryny Mango obierz, usuń pestkę, a miąższ owocu pokrój na kawałki. Ananasa

  • Roquefort

    pełnię aromatu. Prócz występów samodzielnych może uświetnić sos lub sałatkę. Szczególnie zimowe sałaty z cykorii, gruszek i orzechów. Sałata z roszponki z podsmażonymi leśnymi grzybami też lubi dodatek roqueforta. Poza tym słodkie pieczone buraki, jabłka, biała fasola. By

  • Co jeść w listopadzie?

    Co jeść w listopadzie?

    papardelle z gorgonzolą, gruszką i orzechami 250 g makaronu papardelle ok. 100 g sera gorgonzola (lub podobnego) 2 dojrzałe gruszki garść orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Jeśli nie są zbyt miękkie, trzeba je poddusić. W takim wypadku do

  • Gruszki na słodko i słono

    Gruszki na słodko i słono

    dodatkiem gruszek i orzechów włoskich. Jeśli wolisz jabłka, polecamy Ci wilgotne ciasto jabłkowo-cynamonowe pani Danusi . Gruszkowe ciasto z orzechami włoskimi 1 kg gruszek 80 g orzechów włoskich 150 g suszonych gruszek 1 i 1/2 szklanki cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju roślinnego 1 i 1/2 łyżki

  • Magia zaklęta we włoskich serach D.O.P.

    Magia zaklęta we włoskich serach D.O.P.

    gruszek lub orzechów. Najwięcej Gorgonzoli D.O.P. produkuje się w prowincji Novary - aż 45%, Pavia (22%) i Mediolan (15%). - Moją osobistą misją jest edukowanie konsumentów w zakresie znajomości produktów najwyższej jakości. W Akademii Kulinarnej Whirlpool pracujemy ze starannie wyselekcjonowanymi

  • Gruszkowe cuda - nie tylko na słodko

    Gruszkowe cuda - nie tylko na słodko

    - jeśli lubisz odważne propozycje. Sałata z gruszką, żurawinami i orzechami laskowymi 1 szalotka 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki suszonej żurawiny 1 opakowanie miksu sałat lub 1 duża sałata frisee lub rzymska 2 gruszki 100 g orzechów laskowych sos: 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki octu

  • Sałaty w czterech odsłonach

    Sałaty w czterech odsłonach

    . Włosi z pewnością przyrządzą z jej dodatkiem risotto, pizzę lub ciabattę. Jednak najlepiej rukola sprawdza się w sałatkach. Kto uzna, że jej smak jest zbyt ostry i dominujący, może spróbować wymieszać ją z inną sałatą. Nasza propozycja na sałatkę to połączenie rukoli, gruszki i orzechów włoskich. Proste