Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wątróbka z malinami

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wątróbka z malinami - składniki:
Wątróbka z malinami - sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z szałwią, igiełkami rozmarynu, pieprzem i solą. Wątróbkę oczyścić z błon, pokroić w paski szerokości 1 cm, obtoczyć w przyprawionej mące i smażyć, mieszając, 2 min na rozgrzanym maśle z olejem. Dodać świeżą szałwię i smażyć jeszcze 1 min. Łyżką cedzakową wyjąć zrumienioną wątróbkę i przechować w cieple w ogrzanym naczyniu. Maliny opłukać, kilkakrotnie zanurzając wraz z cedzakiem w wodzie, i osączyć. 20 malin odłożyć do przybrania, pozostałe zmiksować.
Z patelni po smażeniu wątróbki usunąć tłuszcz, wlać likier i, mieszając, gotować na bardzo małym ogniu 1 min. Włożyć zmiksowane maliny, dodać cukier puder, przyprawić pieprzem i solą.
Wątróbkę podawać z ryżem ugotowanym na sypko, polaną sosem malinowym, przybraną odłożonymi malinami i gałązką rozmarynu. (