Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pascha Muchomorek
Pascha Muchomorek - składniki:
Pascha Muchomorek - sposób przygotowania:
Wanilię zetrzeć na tarce. Bakalie sparzyć i osączyć. Migdały obrać i posiekać. Daktyle, figi oraz morele drobno pokroić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać wanilię oraz śmietanę i wymieszać. Naczynie z masą żółtkową wstawić do garnka z wrzącą wodą i mieszać masę tak długo, aż zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia, dodać ser oraz miękkie masło i utrzeć. Włożyć bakalie i wymieszać. Naczynie w kształcie walca wyłożyć wilgotną gazą i napełnić masą serową. Masę przykryć gazą, przycisnąć ciężarkiem i wstawić na noc do lodówki.
Czerwoną galaretkę przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale z połowy przewidzianej ilości wody, przelać do miseczki, ostudzić i wstawić do lodówki. Podobnie przygotować i zastudzić galaretkę agrestową.
Paschę wyjąć z naczynia, odkroić plasterek, pozostały walec postawić na talerzu jako trzon muchomorka i przykryć kapeluszem ze stężałej czerwonej galaretki, wyjętej z miseczki. Z odkrojonego plastra paschy wyciąć małym kieliszkiem kółka i rozłożyć na kapeluszu. Zieloną galaretkę pokroić na kawałki i wraz z żelkami ułożyć wokół grzybka.
- 75 dag twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 laski wanilii lub 2 cukry waniliowe (3.2 dag)
- po 5 dag rodzynek
- daktyli bez pestek
- fig
- suszonych moreli i migdałów
- 2 galaretki wiśniowe lub porzeczkowe
- 1 galaretka agrestowa do przybrania: marmoladki żelki
Czerwoną galaretkę przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale z połowy przewidzianej ilości wody, przelać do miseczki, ostudzić i wstawić do lodówki. Podobnie przygotować i zastudzić galaretkę agrestową.
Paschę wyjąć z naczynia, odkroić plasterek, pozostały walec postawić na talerzu jako trzon muchomorka i przykryć kapeluszem ze stężałej czerwonej galaretki, wyjętej z miseczki. Z odkrojonego plastra paschy wyciąć małym kieliszkiem kółka i rozłożyć na kapeluszu. Zieloną galaretkę pokroić na kawałki i wraz z żelkami ułożyć wokół grzybka.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki