Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pascha Muchomorek

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pascha Muchomorek - składniki:
Pascha Muchomorek - sposób przygotowania: Wanilię zetrzeć na tarce. Bakalie sparzyć i osączyć. Migdały obrać i posiekać. Daktyle, figi oraz morele drobno pokroić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać wanilię oraz śmietanę i wymieszać. Naczynie z masą żółtkową wstawić do garnka z wrzącą wodą i mieszać masę tak długo, aż zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia, dodać ser oraz miękkie masło i utrzeć. Włożyć bakalie i wymieszać. Naczynie w kształcie walca wyłożyć wilgotną gazą i napełnić masą serową. Masę przykryć gazą, przycisnąć ciężarkiem i wstawić na noc do lodówki.
Czerwoną galaretkę przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale z połowy przewidzianej ilości wody, przelać do miseczki, ostudzić i wstawić do lodówki. Podobnie przygotować i zastudzić galaretkę agrestową.
Paschę wyjąć z naczynia, odkroić plasterek, pozostały walec postawić na talerzu jako trzon muchomorka i przykryć kapeluszem ze stężałej czerwonej galaretki, wyjętej z miseczki. Z odkrojonego plastra paschy wyciąć małym kieliszkiem kółka i rozłożyć na kapeluszu. Zieloną galaretkę pokroić na kawałki i wraz z żelkami ułożyć wokół grzybka.