Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babka chlebowa
Babka chlebowa - składniki:
Babka chlebowa - sposób przygotowania:
14 jajek rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem, wbić 1 całe jajko i, nadal miksując, porcjami dosypywać migdały. Pulchną masę połączyć ze zmielonym chlebem, goździkami oraz skórką pomarańczową i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, dodając porcjami, połączyć z ciastem. Formę wysmarować margaryną, wysypać mąką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec babkę około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
- "10 dag zmielonego ususzonego razowego chleba
- 10 dag zmielonych lub startych migdałów
- 15 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki zmielonych lub miałko utłuczonych goździków
- 3 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- szczypta soli do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka mąki pszennej do posypania babki: 2 łyżki cukru pudru"
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki