Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Carbonara po polsku
Carbonara po polsku - składniki:
Carbonara po polsku - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na głębokiej patelni. Jeżeli kupiliście bardzo chudy boczek, możecie go podlać odrobiną oliwy, ale w większości przypadków sam tłuszcz z boczku wystarczy. Cebulę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do boczku. Musimy ją zeszklić, więc często mieszamy zawartość patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę, albo ucieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy na patelnię, ciągle mieszając. Kiedy boczek się zrumieni, a cebula zeszkli, wrzucamy na patelnię makaron. W misce mieszamy śmietanę i żółtka. Dodajemy pieprz i utarty ser. Nie ma znaczenia, na jakiej tarce go utrzecie, ponieważ i tak się rozpuści. Zawartość miski wlewamy na patelnię i mieszamy. Carbonara będzie gotowa, kiedy sos się podgrzeje. Przed podaniem można posypać makaron oregano.
- 250 g makaronu tagliatelle (suchego - przed gotowaniem)
- 250 g boczku wędzonego parzonego
- 2 małe albo 1 średnia cebula
- 3 średnie ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 30 %
- 2 żółtka
- 150 g sera żółtego (lepiej sprawdzają się te z intensywniejszym smakiem)
- suszone otarte oregano
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki