Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Carbonara po polsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Carbonara po polsku - składniki:
Carbonara po polsku - sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na głębokiej patelni. Jeżeli kupiliście bardzo chudy boczek, możecie go podlać odrobiną oliwy, ale w większości przypadków sam tłuszcz z boczku wystarczy. Cebulę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do boczku. Musimy ją zeszklić, więc często mieszamy zawartość patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę, albo ucieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy na patelnię, ciągle mieszając. Kiedy boczek się zrumieni, a cebula zeszkli, wrzucamy na patelnię makaron. W misce mieszamy śmietanę i żółtka. Dodajemy pieprz i utarty ser. Nie ma znaczenia, na jakiej tarce go utrzecie, ponieważ i tak się rozpuści. Zawartość miski wlewamy na patelnię i mieszamy. Carbonara będzie gotowa, kiedy sos się podgrzeje. Przed podaniem można posypać makaron oregano.