Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Naleśniki meksykańskie
Naleśniki meksykańskie - składniki:
Naleśniki meksykańskie - sposób przygotowania:
Smażymy naleśniki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paseczki. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, a po chwili dodajemy czosnek i papryczkę chilli. Gdy wszystko się zarumieni, dorzucamy posiekane pomidory, chwilę dusimy i dodajemy przecier. Całość dusimy ok. 10 minut, dodajemy fasolę (możemy użyć także fasoli suchej, ale wtedy należy poprzedniego dnia ją namoczyć, a potem ugotować), doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę smażymy. Farsz nakładamy na naleśniki, składamy je w trójkąty, po czym podsmażamy na patelni lub zapiekamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Przed podaniem na każdym naleśniku kładziemy łyżkę śmietany i cząstkę awokado.
- Ciasto podstawowe:
- 150-200 g mąki pszennej - połowę pszennej mąki zastępujemy mąką kukurydzianą i dodajemy łyżeczkę kurkumy
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy
- puszka pomidorów pelati (ok. 150 g)
- 200 g przecieru pomidorowego
- 100 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 g białej fasoli z puszki
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietany 18%
- 2-3 owoce awokado
Ażurowe naleśniki na słono
Informacje o Naleśniki meksykańskie
-
Jak zrobić naleśniki?
szpinakiem i fetą Naleśniki z kapustą Tort naleśnikowy Naleśniki biszkoptowe z konfiturą Naleśniki z serkiem, owocami i miodem Naleśniki meksykańskie Krokiety z mięsem Najładniejsze naleśniki na świecie
-
Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?
na kawałki kiełbasy lub podsmażone mięso mielone. Naleśniki meksykańskie Ciasto podstawowe: 150-200 g mąki pszennej - połowę pszennej mąki zastępujemy mąką kukurydzianą i dodajemy łyżeczkę kurkumy 1/2 l mleka 2 jajka szczypta soli duża cebula 2 ząbki czosnku papryczka chilli 2 łyżki oliwy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki