Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Truskawkowy piegus
Truskawkowy piegus - składniki:
Truskawkowy piegus - sposób przygotowania:
Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Krem: 2,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Obie mąki roztrzepać w pozostałym mleku i wlać do gotującego się mleka z cukrami i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z miękkim masłem.
Na jednej części biszkopta rozprowadzić 1/3 kremu. Na kremie ściśle rozłożyć połówki truskawek. Następnie zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. Drugą część biszkoptu posmarować od spodu 1/3 kremem (krem na galaretce ciężko jest rozprowadzić dlatego łatwiej posmarować biszkopt) i ułożyć na całkowicie stężałej galaretce kremem w dół. Resztą kremu posmarować wierzch biszkoptu i posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów.
- Biszkopt makowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 kg truskawek
- wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki