Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka z makaronem ryżowym świderki TaoTao

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekanka z makaronem ryżowym świderki TaoTao - składniki:
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego świderki TaoTao
  • 1 brokuł
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 g pieczarek
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ostrego sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • czarny pieprz i sól
Zapiekanka z makaronem ryżowym świderki TaoTao - sposób przygotowania: Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, pozwalając by wytopił się z niego tłuszcz. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki w plastry, a brokuły dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i podsmażamy przez 10-12 minut. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a na dnie rozprowadzamy sporą łyżkę śmietany. Na patelni łączymy warzywa z makaronem, a następnie przekładamy jego połowę do naczynia żaroodpornego. Na makaron wykładamy pozostałą śmietanę i połowę utartego sera żółtego. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu oraz resztą sera, a na sam wierzch kładziemy równomiernie kawałeczki masła. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż ser się rozpuści.